Raivo performanssi

Raivo (Otava) on Eeva Rohaksen maaliskuussa 2018 ilmestyvä romaani repivistä eroista, yrityksistä toipua alkoholismista, pyrkimyksestä kohti parempaa, sekä kääntämisestä: kirjojen kääntämisestä ja ihmisten kääntymisestä toistensa puoleen ja toisiaan vastaan.

saga
SAGA ELGLAND

Tanssiperformanssi Raivo puolestaan on poikkitaiteellinen teos, jossa romaani kääntyy kuunnelmaksi, tanssiksi ja performanssitaiteeksi. Kaunokirjallisen kaksosensa eli Raivo-romaanin tapaan tanssiperformanssi käsittelee riippuvuutta ja siitä toipumista sekä eheytymistä, joka alkaa kommunikaatiosta ja johtaa näkemiseen ja näkymiseen. Rohaksen dramatisoima kuunnelma toimii teoksessa ikään kuin musiikkina, jonka tahtiin tanssitaiteilijat Saga Elgland ja Visa Niemelä tanssivat dissosiatiivisen tanssin keinoin eli erilaisiin rooleihin eläytyen ja niitä vaihdellen. Myös kirjailija osallistuu esitykseen ja sen päättävään performanssiin, jossa olennaisessa roolissa on performanssia varten jäätelöstä tehtävä patja.

Idea jäätelöperformanssista syntyi jo vuonna 2006 Rohaksen osallistuessa Suomen kenties kuuluisimman performanssitaitelijan, Roi Vaaran performanssityöpajaan. Tällöin hän esitteli idean (”Naista jäätelöpedillä”) Roi Vaaralle ja se sai performanssitaitelijalta innostuneen vastaanoton, mutta jäätelöperformanssin toteutus siirtyi hamaan tulevaisuuteen. Tämä tulevaisuus on nyt, sillä jäätelöllä on romaanissa keskeinen asema motiivina, joka avaa paitsi trauman alkuperää myös toipumisen mekanismeja: transformaation prosessia, kun ruumiin ja valojen lämmössä kylmä ja kova sulaa pehmeäksi ja lämpimäksi, virtaavaksi uudeksi toiseksi. Muistamisella, regressiolla ja intiimin sfäärillä on tässä keskeinen rooli ja niihin esitys poikkitaiteellisin keinoin tarjoaa katsojalle tarttumapintaa kutsuen samalla vastaanottajan mukaan parantavaan metamorfoosiin.